Гастрономічні особливості Франції

240

Французька кухня справедливо вважається зразком світової кулінарії, еталоном вишуканості та витонченості. Її велич побудовано на вмілому підборі продуктів і грамотному поєднанні інгредієнтів, а також скрупульозною увагою до найдрібніших деталей.

Туризм і відпочинок у Франції немислимий без її знаменитих страв, які зробили країну гастрономічним центром Європи.

Теоретики люблять ділити французькі традиції на три види, але мистецтво, до якого повною мірою відноситься і кулінарія, не визнає ні рамок, ні кордонів, тому подібний розподіл дуже умовний. Можна виділити, насамперед, регіональну кухню. Кожен район і провінція Франції, Нормандія, Бургундія. Бретань, Гасконь, Лотарингія, Шампань, Прованс або будь-яка інша, внесли свій внесок у велику справу.

Інший різновид французької гастрономії – загальнопоширена кухня – це страви, які вживаються всюди і відомі далеко за межами країни. І, нарешті, вишукана або висока французька кухня – спадщина французький королів, які любили смачно поїсти і розуміли толк в справжніх делікатесах.

Сьогодні кордони між видами стерлися, а самі страви стали загальносвітовим надбанням. Недарма ресторани Парижа та інших міст приймають тисячі гостей, бажаючих познайомитися з цим багатством. Існує навіть гастрономічний туризм у Франції – самостійний напрям, покликаний познайомити гостей з місцевими кулінарними традиціями.

Для цих традицій характерно рясне використання вина. Вино – улюблений напій і незмінна складова 80% страв, починаючи від других страв і закінчуючи приголомшливими десертами. З вина французькі кухарі готують найкращі бульйони, в ньому ж маринують м’ясо і рибу, і, зрозуміло, знамениті соуси, яких у Франції не злічити.

Найгучнішу славу придбали знаменитий соус з Провансу, у нас відомий, як майонез, і соус бешамель. До речі, якщо вірити дослідникам і знавцям, у Франції є більше трьох тисяч різноманітних соусів.

Не меншою повагою користуються мускатні вина, коньяки та лікери. Наприклад, коронний прийом французьких кухарів – перед подачею блюдо рясно поливають коньяком і підпалюють. Завдяки цьому воно набуває неповторного смаку і аромату.

Інша відмінна особливість французької гастрономії – велика кількість спецій. Улюблені приправи, які «живуть» у кожній кухні – розмарин, селера, естрагон, цибуля-порей. Не меншою повагою користуються кріп, петрушка, перець, лавровий лист.

В якості перших страв французи вживають всілякі супи, від знаменитого цибульного, до супів-пюре і прозорих супів на м’ясних бульйонах. На друге жителі країни втілюють кулінарні фантазії з м’яса яловичини, телятини, великого поширення набули також страви з риби, приготовані з соусом.

Біфштекс з кров’ю – ще один фаворит обідніх столів. Як гарнір використовується картопля, а також артишоки, помідори та інші овочі. А ось знамениті жаб’ячі лапки не в такому вже ходу, це, швидше, делікатес, який французи дозволяють собі у свята і по урочистих випадках. Зате фуа-гра була і залишається улюбленицею гурманів.

Кулінарний відпочинок і туризм у Франції, це, в першу чергу, вишукані французькі десерти. Вони створюються з повітряного тіста, свіжих фруктів, кращих лікерів і вин, вершкових кремів, смачного морозива, шоколаду та печива, що тане в роті. Напевно, найвідоміший десерт з країни високої моди – це еклери. Вони випікаються зі свіжого заварного тіста і наповнюються легким шоколадним, кавовим або вершковим кремом.

Інша «солодка зірка» – її величність шарлотка, або той самий пиріг з яблуками, знайомий нам з дитинства. Правда, французи не обмежуються одними яблуками і сміливо пускають в хід полуницю, вишню, груші, смородину та інші ягоди і фрукти.

Ще один різновид десертів – желе. Вони створюються з фруктів або мають молочну основу, але незмінно виходять смачними, і, що важливо – дієтичними.

Морозиво з шоколадною крихтою, шматочками фруктів, горіхами, печивом, варенням, сиропом, лікером – тисячі рецептів цих ласощів відомі тільки французам.

І ще одна традиція місцевої кулінарії – рясне використання сиру. Саме французькі сири, такі, як рокфор, прославилися на весь світ.

Сири подаються в якості закусок, в компанії з грибами, шинкою, зеленню, їх додають у салати і омлети, з ними запікають м’ясо і рибу, їх подають як закуску до вина. Без сиру неможливо уявити жоден французький обід. Відсутність сиру на столі у Франції визнається майже поганим тоном.

В цілому для кухні Франції характерні достаток і різноманітність, доповнені чуйним слідування рецептурам і використанням виключно свіжих якісних продуктів. І відпочинок у Франції – кращий спосіб у цьому переконатися.