Колоритна індійська кухня

Кухня Індії, як і сама Індія, — загадка, яку століттями приховував від нас мудрий Схід. Тут змішалися традиції різних народів, культур і епох, завдяки чому сьогодні, приїхавши на відпочинок до Індії, ми можемо насолоджуватися чудовими стравами.

Збірку кулінарних традицій країни відрізняє порівняльна простота і мінімальний набір продуктів. Тут немає того достатку, яке зустрічається в Європі та країнах Азії, а успіх страв базується на вмілій комбінації одних і тих же інгредієнтів в різних варіаціях і пропорціях. Основа кухні — рис, овочі і фрукти, бобові, а також невелика частка молочних продуктів, зокрема йогурту і рідше молока. Досить часто можна зустріти кокосове молоко, яке застосовується в рецептах десертів, а часом і в гарячих стравах.

Ексклюзивна особливість індійської кухні — приправи і спеції. І не просто спеції, а їх достаток, достаток і вміле застосування. Тільки заради того, щоб відчути чудовий букет прянощів, варто приїхати сюди. Особливо популярні коріандр, який задіяний практично в кожній страві, гострий і запашний перець, чилі, куркума, кориця, зіра, гвоздика. Не менш улюблені кардамон, імбир, мускатний горіх, кмин, фенхель, насіння гірчиці, а також малознайома іноземцям найджелла — чорне насіння з кислувато-горіховим присмаком.

Особливо популярний каррі — гармонійно зібраний букет приправ, на основі якого місцеві кухарі створюють цілу низку чудовий страв, наприклад овочі або м’ясо каррі. Не можна не відзначити рідку присутність м’яса — туризм в Індії — рай для вегетаріанців. При бажанні, звичайно, можна знайти достатню кількість м’ясних делікатесів, однак самі місцеві жителі бавляться ними рідко. І вже точно марно і навіть небезпечно питати страви з яловичини.

М’ясо прийшло до індусів разом з мусульманами, і сьогодні тут можна спробувати чудову баранину, курку, козлятину. Однак куди більшою пошаною користуються морепродукти і риба.

Основне закусочне блюдо в Індії — бхаджі. Це овочі (цибуля, морква і т. д.) у тесті з борошна зі спеціями, обсмажені у фритюрі. Подається зі сметанним соусом. До речі, в Індії в тісто майже завжди додаються спеції, це такий же природний компонент, як сіль або цукор.

Неодмінно варто спробувати і пряну манку з горіхами кешью — від такого не відмовляться навіть люті противники каш.

Можна спробувати раіту з йогуртом – суміш тертого огірка, зеленого лука, м’яти, заправлену натуральним йогуртом без додатків і ароматизаторів. Варто замовити і томатну раіту, що складається з чилі, зеленої цибулі, спецій, лимонного соку, йогурту і, зрозуміло, самих томатів. Досить незвичайне поєднання — манго з чилі, коріандром і соком лайма, яке називається реліш.

Велике значення на індійських столах мають соуси. Завдяки їм одне і те ж блюдо має безліч смаків, що робить кухню багатою, різноманітною і вишуканою. Соуси готуються з овочів, фруктів і спецій, їх додають до рису, м’яса і будь-яких інших продуктів.

Класичний соус — чаткі, який готується з цукіні, яблук, цибулі, винного оцту, прянощів. Існують також томатний чаткі та інші.

Серед супів безсумнівним лідером є страви з бобів на овочевому бульйоні. Класичний приклад індійського супу — дхал. Він складається з помідорів, цибулі, часнику, спецій, сочевиці, бульйону і кокосового молока. Комбінація досить несподівана, але без дещиці сумніву — вдала.

Ще, проводячи відпочинок в Індії, можна побалувати себе супчиком з картоплі з горошком і безліччю спецій.

Поки корінні індійці бережуть здоров’я, харчуючись овочами, туристи воліють щось суттєвіше. Незмінний фаворит — баранина. Варто спробувати баранину з томатами, картоплею і набором спецій, з йогуртом і коріандром. Або баранину, запечену в духовці. А також баранячий фарш зі спеціями, помідорами і горохом.

 

Рекомендується до дегустації і знаменита курка тандурі. Під тандурі ховається ціла група страв. Всі вони готуються в тандирній печі — глиняній, з особливою конструкцією, завдяки чому набувають особливий смак. Але повернемося до нашої курки. Це запечене філе, яке попередньо обвалюють і маринують в йогурті зі спеціями. Схоже блюдо — пряна курка, запечена зі спеціями, кокосом і йогуртом. Любителі курки взагалі будуть у захваті — в Індії величезна кількість страв з курятини, кожна з яких є розкішнішою та спокусливішою за попередню. Наприклад, курка з солодким перцем, лимонним соком, спеціями, з горошком і кукурудзою.

Досить оригінальним смаком володіють смажені гриби з цибулею, шпинатом, чилі і імбирем. А є ще відбивні з баранини, солодка картопля з прянощами, рис із зеленою квасолею і спеціями, баранячий шашлик, баранина каррі. Незвичайним смаком володіє рис з родзинками і фісташками — чудове поєднання, яке ви навряд чи пробували раніше, якщо, звичайно, не приїжджали до Індії.

Неможливо уявити індійську їжу без хліба. Це не звичні нам булки і буханки, а коржі, які індійці вживають буквально з усім. Найпоширеніший вид — коржі наан з борошна, йогурту і коріандру. Крім того, широко зустрічаються коржі чапаті й роті.

Будь-яка трапеза в Індії закінчується десертом. Це можуть бути просто фрукти, морозиво з фруктами, горіхові тістечка з медом, рисовий пудинг, мигдальні смужки, фісташкові кульки і навіть морквяний десерт. Не можна не спробувати пюре з солодкої картоплі з кокосовим молоком і цукром, солодкий рис з шафраном.

Серед напоїв першість належить чаю, як звичайному, так і з молоком. Найкраще освіжає і рятує від спеки холодна вода з лимонним соком. Вельми специфічний місцевий напій — канджі — сік з квашеної моркви з гірчицею. Загальною любов’ю користуються свіжі фруктові соки, особливо з манго. Каву ви також знайдете в кожному ресторані та кафе.