Зимовий відпочинок у Словаччині

Про що вам говорять слова: Татранська Ломніца, Штрбске Плесо, Смоковці, Ясна… Якщо ваша душа не відгукується на них приємними спогадами, значить, прийшла пора планувати поїздку до Словаччини, гірськолижні курорти якої останнім часом набувають в Європі все більшу популярність.

Географічне розташування Словаччини – центр Європи. Ланцюг Західних Карпат оточує цю країну з трьох сторін. Найвища точка знаходиться в горах Високі Татри, де і розташовується основна маса гірськолижних курортів. У Низьких Татрах, розташований один з найбільш затребуваних курортів – Ясна. Гірськолижний сезон в країні достатньо тривалий – з листопада по березень. Крім того, слід відвідати Словаччину з метою розширення кругозору, оскільки в країні є безліч старовинних замків з привидами і фортець, багатих драматичними історіями. Бажаючих чекають також 22 лікувальні курорти і близько 1200 мінеральних і термальних джерел. Незважаючи на демократичні ціни, прийнято вважати, що деякі лікувальні курорти за ефективністю не поступаються подібним місцям відпочинку в Швейцарії.

Сучасні курорти Словаччини

Щоб згодом не довелося шкодувати про відпочинок, необхідно ретельно підійти до вибору гірськолижного курорту. Можливо, ви плануєте узяти на відпочинок дітей, можливо, ви ще не дуже добре стоїте на гірських лижах чи сноуборді, а, може, навпаки, вам необхідна професійна траса. Нижче представлена інформація допоможе вам на початковому етапі визначитися з вибором.

Курорти Високих Татр готові прийняти не тільки досвідчених професіоналів, а й початківців, які нещодавно долучилися до зимового спорту. Досвідчені, спеціально навчені інструктори допоможуть зовсім юним гірськолижникам «стати» на лижі чи сноуборд. Приваблює відпочиваючих і добре розвинена інфраструктура, якісний доступний сервіс і можливість вибору виду відпочинку. На всіх курортах є траси, освітлені для катання у вечірній час. Також на всіх трасах працюють підйомники (бугелі, фунікулери).

Штрбске Плесо

У Високих Татрах одним з кращих високогірних курортів по праву вважається Штрбске Плесо, розташований на березі озера з такою ж назвою. Змагання з зимових видів спорту принесли широку популярність цьому місцю відпочинку. Лижі, гірські лижі, стрибки з трампліну, сноуборд – ось далеко не весь перелік розваг, які пропонує цей курорт. Якщо ви займаєтеся фрірайдом– місцеві схили ідеально підійдуть вам, якщо ви шанувальник джампінгу – то  перешкоди, які наявні у величезній кількості, не залишать вас байдужим. Цілий рік Штрбске Плесо – лікувальний курорт, а в якості гірськолижного він приймає гостей близько 120 днів у році. Висота гірських трас – від 1300 до 1915 м. Кататися можна з грудня по березень.

Татранська Ломніца

Татранська Ломніца – гірськолижний курорт, який безумовно можна назвати відправною точкою більшої частини туристичних маршрутів. Розташований він також у Високих Татрах, у їхній східній частині. Цей курорт ідеальний для занять зимовим спортом: там є різні за складністю гірськолижні траси, траси для рівнинних лиж, каток і створені всі умови для катання на санях. Невеликий населений пункт Скальнате Плесо є основним лижним центром курорту і розміщується біля підніжжя другої за величиною гори у Словаччині – Ломницький Штіт. Кататися можна з грудня по квітень. Наявність гірськолижної школи, в тому числі дитячої, з російськомовними інструкторами спрощує процес адаптації новачків. Недостатність снігу на цьому курорті компенсується сніговими гарматами. Траси на курорті розділені на райони катання: для досвідчених– Скальнате Плесо, для новачків – Ямі. «Чорні траси» для гігантського слалому і швидкісного спуску знаходяться в містечку Ломницький Сідло. Відмінний сніговий покрив і можливість катання до початку травня приваблюють сюди досвідчених лижників.

Смоковець

Смоковець – з багатою історією, один з перших курортів Словаччини. Розташований він біля підніжжя Славковського пику. Цей курорт об’єднує кілька невеликих селищ: Гірське, Дольне Нове, Старе. Важливою ознакою Смоковця є добре розвинена інфраструктура. Траси відмінно підходять для відпочинку з дітьми. Кататися можна з грудня по квітень.

Високі Татри – чудове місце для сімейного відпочинку з дітьми. Всі вищезазначені курорти пов’язані між собою залізницею. В їх околицях є всі умови для занять зимовим спортом: катанням на лижах, санчатах, ковзанах.

Наявність при готелях і пансіонатах ресторанів, бань, саун, дискотек і кінотеатрів дозволить не нудьгувати у вечірній час.

Словацький курорт “Ясна”

Найпопулярніший гірськолижний курорт Словаччини – Ясна. Розташований він в одному з найбільш екологічно чистих районів Східної Європи, в Низьких Татрах, біля підніжжя гори Хопок, що відноситься до зони національного парку, приблизно в годині їзди від аеропорту. Цей курорт, є міжнародним туристичним центром, в якому кожен рік проводяться важливі міжнародні та національні змагання, включені до календаря Кубка Європи. Тут є все необхідне для гірськолижників: різнорівневі траси, безліч підйомників, прокат спорядження, російськомовні інструктори для дітей і для дорослих, ресторани, спа-салони, готелі і пансіонати. Кататися можна з грудня по березень.

Всього на цьому курорті, 57 км трас, розташованих на південному і північному схилі гори Хопок. Умовно можна виділити чотири зони для катання: на південному схилі – високої складності і складні; на північному – середньої складності і для початківців. Щоб забезпечити повноцінне катання в малосніжну зиму, на основних трасах використовуються снігові гармати. Також обладнані траси для вечірнього катання.

Збалансований відпочинок в Словаччині

Словацька республіка в очах багатьох туристів є доповненням до Чехії, хоча це абсолютно неправильно і навіть трохи прикро, так як республіка – повноцінний високорозвинений туристичний центр Європи. Крім красивих ландшафтів і Карпатських гір, країна пропонує весь пакет послуг для різноманітного туристичного відпочинку. Послуги включають широку екскурсійну програму, можливість отримати високоякісне (на рівні Швейцарії) лікування на спеціалізованих курортах за дуже привабливими цінами. Є і гірськолижні курорти. Дуже важливою обставиною для туристів з країн СНД є володіння практично всіма мешканцями російською мовою.

Що стосується готелів, то п’ятизіркових тут мало: вони є тільки в столиці Братиславі, в основному, пропонуються трьох або чотиризіркові. Однак і ці заклади цілком відповідають високому рівню обслуговування туристів. Гірськолижні курорти знаходяться у Високих Татрах (Смоковець, Штрбске Плесо, Татранська Ломниця) і в Низьких Татрах (Доновали, Ясна, Ружомберок). Траси, здебільшого пологі, добре підготовлені. Для початківців пропонуються послуги численних інструкторів, які швидко навчать впевнено стояти на лижах.

Для тих, кого приваблює якісний бюджетний відпочинок, комфортні, чудово оснащені траси і хороший сервіс, Словаччина – те що треба. У цій країні можна отримати цілком європейський гірськолижний відпочинок і велику кількість незабутніх вражень.