12 способів очистити воду в похідних умовах?

1-1

Спосіб 1) Пропустити воду через марлю в кілька шарів або через іншу чисту ганчірку. Застосовувати тільки в тих випадках, коли вода забруднена тільки дрібним сміттям (гілочки, травинки і т.д.). Такий спосіб очищення марний в інших випадках.

Спосіб 2) Використовувати для очищення води срібну ложечку або срібний хрестик. Срібло відмінно знезаражує воду. Якщо вода каламутна, з домішками піску, землі і т.д., слід її пропустити через марлю або тканину і після цього покласти на дно ємності срібний предмет.

Спосіб 3) Посолити воду з розрахунку повна столова ложка кухонної солі на півтора-два літри води. Розчинивши сіль, треба дати воді постояти 15 – 20 хвилин – тоді частково загинуть деякі види мікробів і осядуть солі важких металів. Незручність подібного знезараження полягає в зайвій солоності .

Спосіб 4) Вжити бересту берези (краще молоду), кору верби, кору дуба і бука. Треба взяти з розрахунку 100-150 грамів кори на відро води і кип’ятити 30-40 хвилин або настоювати в теплій воді не менше шести годин.

Спосіб 5) Взимку воду можна натопити зі снігу або льоду. Тільки треба завжди брати нижній шар снігу.

Спосіб 6) Воду можна обробити і йодом з розрахунку 20 крапель 10-відсоткової спиртової  йодної настоянки на один літр води. Йодована вода, без сумніву, дуже корисна в поході, але не всякий турист здатний витримати велику кількість йоду в їжі і воді. Однак якщо воду довго кип’ятити (40-60 хвилин), то дві третини йоду випарується і така вода цілком прийнятна для пиття і приготування їжі.

Спосіб 7) Якщо вода взята з неперевіреного джерела, то її слід кип’ятити не менше 30 хв. Не рекомендується брати воду безпосередньо з озера або болота. На низькому березі в декількох метрах від води треба викопати ямку, а коли вона наповниться водою, акуратно вичерпати воду. Після повторення такої операції 2-3 рази у ямці з’являється очищена (відфільтрована) вода, і після кип’ятіння її можна вживати

Спосіб 8) У степовій місцевості для знезараження води використовують трави: перекотиполе, деревій або фіалку польову (200-300 г трави на відро води з подальшим кип’ятінням протягом 20-30 хв).

Також можна використовувати листя ромашки,  брусниці, малини або звіробою, та інших лікарських рослин-антисептиків, бактерицидні властивості яких визнані медициною. Чистотіл – лідер серед лікарських рослин бактерицидної дії, вбиває майже всі відомі науці патогенні мікроорганізми, так як ця рослина синтезує йодовмісні сполуки, його їдкий сік – яскравого жовто-оранжевого кольору. Крім того, можна використовувати бактерицидні властивості грибів, наприклад дощовика, білого гриба та ін.

Спосіб 9) Так, наприклад, взяті з собою в похід таблетки гідропериту розчиняють з розрахунку чотири-п’ять таблеток на відро води, дають воді постояти з накритою кришкою 20-30 хвилин, а потім нагрівають до кипіння. Тоді перекис водню почне розкладатися і на дно випаде пластівчастий осад коагульованих білків.

Спосіб 10) Мінерал кремній – потужний активатор води і володіє значними бактерицидними властивостями. Вода не псується, довго зберігається, очищається. Кремнієва вода готується дуже просто, потрібно опустити кремній в ємність з сирою або кип’яченою водою і весь час зберігати його там. Кількість кремнію з розрахунку 1-3 г на 1 л. Дати відстоять добу.

Спосіб 11) Хорошим засобом для дезінфекції води в поході є різного роду фільтри промислового виготовлення. Найзручніше мати кишеньковий варіант фільтра, що має вигляд пластикової трубочки, один кінець якої опускається у водойму, а через інший вода всмоктується ротом. Знезараження води в такому фільтрі проводиться за допомогою потужних йодовмісних реагентів. Подібні портативні фільтри дозволяють пити воду з будь-якого джерела, не побоюючись за своє здоров’я. Як кажуть виробники, в процесі фільтрації знищуються бактерії, мікроби і віруси, а деякі моделі ще й покращують смак води.

Спосіб 12) Можна спорудити саморобний фільтр для води: воронка, марля і активоване вугілля.